Reprezintă un cumul de semne și simptome date de compresia nervului median la trecerea sa prin canalul carpian aflat la incheietura mâinii.
Caracteristice pentru această afecțiune sunt următoarele:
• durere și/sau furnicături, amorțeli (parestezii) la nivelul primelor trei degete și jumătate din degetul patru;
• durerea aparută pe timpul nopții are o intensitate suficient de mare încât poate trezi pacientul din somn;
• imposibilitatea realizării mișcărilor fine și a pensei bidigitale (pacientul nu mai poate apuca obiectele între doua degete);
• slăbiciune musculară la nivelul mâinii;
• hipotrofia sau chiar atrofia (în cazurile avansate) a eminenței tenariene.
Diagnosticul se stabilește în urma unui consult de specialitate în care medicul analizează atent simptomatologia și investigațiile paraclinice reprezentate de electromiograma.
Intervenția chirurgicală se realizează cu anestezie locală și presupune incizie minimă la nivelul articulației radio-carpiene (încheietura mâinii) prin care se creează abordul către ligamentul carpian transvers care este ulterior secționat pentru a elibera strânsoarea/presiunea creată asupra canalului carpian. Se eliberează nervul median în cazul în care acesta este strâns intr-o teacă fibroasa și se inspecteaza planșeul canalului carpian pentru a exclude alte formațiuni înlocuitoare de spațiu precum chisturi sinoviale, formatiuni tumorale cu diferite origini, etc. Se montează un tub de dren și se panseză pacientul folosind o atelă de gips pentru 24 ore. A doua zi se inspectează incizia si se scoate tubul de dren urmând ca pacientul să folosească o fașă elastică timp de două săptămâni în care își va folosi mâna fără a o supune unor eforturi mari. Firele de sutura de îndepărtează la 14 zile postoperator.
Amânarea sau refuzul operației duc la agravarea simptomatologiei și apariția impotenței funcționale la nivelul mâinii afectate.