
Liposucţia sau lipoaspiratia reprezintă aspiraţia depozitelor nedorite de grasime de la nivelul feţei (bărbie), de la nivelul braţelor, şoldurilor, coapselor, genunchilor, gambelor dar şi de la nivel abdominal sau spate.
Această intervenţie se efectuează sub anestezie generală sau cu anestezie locală şi sedare daca operatia este de mică aploare și regiunile sunt restrânse.
Se fac incizii de cca 3 mm la nivelul regiunilor destinate liposucţiei prin care se introduce o canulă conectata la o sursă de aspiraţie. Presiunea aspirativă continua şi constantă duce la remodelarea corporală uniformă si armonioasă. Înainte de introducerea canulei aspirative, toata regiunea care va fi supusa intervenţiei este infiltrata cu solutie, de aceea în perioada postoperatorie se poate observa o uşoară creştere in greutate până la rezorbţia infiltratului.
Inciziile se suturează cu fire nerezorbabile care se suprimă la 14 zile postoperator. În toată această perioadă este necesară toaleta locală zilnică cu betadină si pansament steril. Purtarea de pantaloni elastici, burtiere sau corsete este necesară. Pacienta este îndrumată să aplice creme procicatrizante peste cicatrici pentru un mai bun control al evoluţiei acestora.
Operatia este recomandată pacienţilor care au un stil de viaţă sănătos, care prin sport si dietă nu pot scăpa de depozitele adipoase din anumite regiuni ale corpului. Nu este o metodă de slăbire, ci o modalitate de remodelare corporală. Stilul de viaţă echilibrat trebuie menţinut şi după intervenţie.
Controlul periodic este necesar pentru verificarea evoluţiei locale şi a cicatricilor.
Evoluţia şi recuperarea este dependentă de fiecare pacient şi de mobilizarea postoperatorie precoce a acestuia dar un rezultat final se poate observa la cel putin 6 luni de la operaţie.