Augmentarea mamară reprezintă mărirea în volum a sânilor cu ajutorul unui implant siliconic. Acesta poate avea formă rotundă sau anatomică (formă de pară, lacrimă) și poate avea înveliș texturat (rugos) sau neted. Forma, volumul și dimensiunile implantului se aleg în funcție de aspectul sânului și toracelui pacientei în concordanță cu dorința acesteia. Este necesar cel puțin un consult preoperator în care se realizează anamneza, se fac măsurătorile pentru alegerea implantului și se stabilesc investigațiile paraclinice preoperatorii necesare. Consultul preanestezic se poate face oricând într-o dată ulterioară dar înainte de ziua intervenției chirurgicale.
Intervenția chirurgicală se realizează cu anestezie generală și are o durata de aproximativ 2 ore. Pacienta este cazată în clinică în noaptea imediat următoare, urmând ca a doua zi să se externeze și să stabilească de comun acord cu medicul curant data următoarelor consulturi postoperatorii.
Este necesară purtarea unei bustiere elastice în permanență timp de 6 săptămâni postoperator, ulterior 6 săptămâni doar pe timpul nopții. Pacienta trebuie să evite ridicarea brațelor la un unghi mai mare de 45˚, efortul fizic și temperaturile extreme, purtarea centurii de siguranță 2 luni postoperator, etc.
Îndepărtarea definitivă a pansamentelor se face la două săptămâni postoperator.
Cicatricea postoperatorie trebuie masată cu unguente pe bază de silicon care ajută la o vindecare naturală și armonioasă. Expunerea la soare este de evitat pană la aproximativ un an.
Reluarea activității fizice de rutină cât și cea intensă (sport) se face treptat începând din a patra săptămână postoperator, în funcție de starea generală a pacientei.
Complicațiile ce pot apărea sunt hematomul, seromul, infecția, dehiscența plăgii, contractura capsulară, rotirea implantului, deformare double-bubble, rippling etc.